Kalkun er fin festmat, her servert med
Kalkun til 8 personer(ca 1/2 kg pr person):
1 kalkun, ca. 4 kg
tin kalkunen i 2 døgn i kjøleskap
eller 1 døgn i romtemperatur.
1 1/2 ss salt
1/2 ss pepper
200 g smeltet smør
Stuffing:
1 eple
8 svisker
400 g kjøttdeig
50 g smør
ca 1/4 loff eller annet brød
10-12 store sopp
Stek kjøttdeigen i smøret,
del opp sopp, eple og svisker, ta bort steiner.
Bland det i kjøttdeigen og stek videre.
Ha loffen i til sist og bland godt.
Smak til med litt salt og pepper.
Ta ut innmaten, den ligger i en pose inne i kalkunen.
Tørk kalkunen med kjøkkenpapir.
Fyll stuffingen i kalkunen, stapp den godt inn.
Smelt smør og rør i salt og pepper.
Pensel kalkunen med blandingen.
Legg kalkunen på en rist over langpanna,
knyt lår og vinger sammen med hyssing.
hell 1/2 l vann i panna, og stek kalkunen i
(30 minutter pr kg ved 160 grader.)
2 timer på 160 g.
Pensles med mere smør etter ca 1 t steking.
(tips:Vil du ha saftigere bryststykker,
kan de dekkes med aliminiumsfolie i den siste 1/2 timen.)
Har du steketermometer skal det vise 67-70 g.
Ta kalkunen ut av ovnen og la den hvile i ca 30 min,
før du deler den opp og kutter bryststykkene i skiver.
Ta ut stuffingen og ha den i en kumme.
Pynt gjerne med salat og tomat.
Serveres med saus,
lag jevning selv: 2 ss smør + 2 ss hvetemel brunes,
eller bruk posesaus,
spe med stekekraften.
Waldorfsalat(oppskrift her)
mandelpoeter 2-3 per person
og Tyttebærsyltetøy.
Bloggen din er virkelig flott! Får masse inspirasjon. Kunne godt tenke meg og skrive litt om mat selv også. Men tror ikke jeg har bra nokk kamera, er ihvertfall ikke god nokk fotograf!
Åhh, får bare vann i munnen av å se dette her:) Elsker kalkun, synd vi bare spiser det som regel 1 gang i året!
Riktig godt nytt år!!
klem fra siv anita