Fersk kjøtt med løksaus, god og varmende mat som vi har spist i generasjoner.
Fersk kjøtt med løksaus:
til ca 4 personer
1 kg ferskt kjøtt(bog av storfe eller elg)
vann så du dekker kjøttet
2 ts salt
1 purreløk
1/2 kålrot
1 knutekål
2-3 gulrøtter
1 gul løk
2 selleristilker
pepper
*
Løksaus:
1 løk
1 bunt gressløk
4 dl av kraften
1,5 ss hvetemel og litt vann
ca 1/2 kork eddik
1 ss sukker
salt og pepper
Legg kjøttet i en stor gryte og dekk det med vann.
Kok opp ig skum godt av.
Skjær den øverste delen av purreløken og 2 ts salt i gryta.
Legg lokk på og la det småkoke i minst 1,5 timer.
Rens og del opp grønnsaker og løk.
Etter ca 1,5 timer tar du ut den kokte purren og kaster den.
Ha i grønsaker og løk.
La det småkoke til det er mørt. (ca 12 minutter)
Løksaus:
Rens og hakk opp en løk fint.
Ha den i en kasserolle og ta ca 4 dl av kjøttkraften fra gryta i.
La det koke i ca 7 minutter.
Rør sammen mel og litt kaldt vann.
Rør det inn i den kokte løken.
Smak til med eddik, sukker salt og pepper,
la det koke i 2-3 minutter til.
Rør til sist inn finhakket gressløk, og hel sausen i en mugge.
Skjær opp kjøttet.
***
Legg kjøttet og grønnsakene på et serveringsfat,
med løksausen til i en mugge.
Server buljongen i store kopper.
Vil du kan du koke poteter å servere til,
men det behøves slettes ikke.