Flettet loff, med tre og fire deler


En flettet krans med 4 deler,
og en flettet kringle med 3 deler.
Fin gjærdeig til to store flettaloff
(vil du lage bare en loff halver du deigen)
150 g smør
7 dl helmelk
2 ss honning eller sukker
1 ts salt
50 g gjær (i pose tørrgjær)
2 egg
ca 2 l hvetemel
+ 1 egg + litt salt til pensling
Smelt smøret i en kasserolle.
Hell melken, honning eller sukker i smøret,
og varm til den er fingervarm (37 g).
Rør ut gjæren i litt av vesken.
Ha melken i en stor kjøkkenmaskin eller en bakebolle.
Ha i egg og bland godt.
Hell i 1,8 dl av melet og saltet.
Bland godt, er deigen for løs tilsettes mere mel.
Jeg brukte 2 l.
Elt deigen i minst 5 minutter i maskin, eller 10 minutter for hånd.
Sett deigen til heving, på et lunt sted i minst en time, gjerne mer.
Ha deigen på et bakebord og del den i to. (legg bort den ene delen til kringlen)
Loffkrans:
Del den halve deigen i 4 like deler.
Rull like tykke emner på ca 1 m.
Legg de ved siden av hverandre.
Begynn alltid fra høyre!
Ta den ytterste delen og legg den over den til høyre,
under neste og over den siste.
Gjør det samme med neste del, mot høyre over den nærmeste, under neste og over den siste.
Fortsett til hele deigen er flettet.
Legg fletten på et bakepapirlkedd stekebrett.
Fest endene godt mot hverandre.
Hev kransen under kjøkkenhånduk i ca 1 time.
Pisk 1 egg med litt salt, og pensel kransen godt.
Stekes midt i forvarmet ovn 200 g, i ca 20 minutter.
Avkjøl loffkransen på rist.
Loffkransen smaker best nystekt, og er fin og fryse.
Loffkringle:
Del den andre delen av deigen i tre like deler.
Rull de ut til ca 1,2 m lengder, men rull de litt tykke på midten og tynner i endene. (se på bildet over.)
Legg delene ved siden av hverandere.
Begynn på midten, ta ytteste delen på høyre side og legg den i midten, ta den til venstre og legg den i midten,
så den til høyre, legg den i midten…fortsett til halve deigen er flettet.
Snu på hele deigen, og flett fra midten på samme måte.
fra ytterst til i midten, til hele deigen er flettet.
Legg deigen på et bakepapirkledd stekebrett.
Form en kringle, og legg endene under den tykkeste delen. Hev kringlen i minst 1 time under kjøkkenhånduk,
på et lunt sted.
Pensel kringlen godt med pisket egg.
Stek kringlen midt i forvarmet ovn i ca 20 minutter.
Avkjøl loffkringlen på rist.
Loffkringlen smaker best nystekt, og er fin og fryse.
Tips: skal du ha selskap, er det koselig å kunne server fine brød til suppen eller koldtbordet.
Tips: Del kransen eller kringlen i to og fyll den med smør, salat, ost og skinke eller eggerøre og røkelaks.