Påskebakst-figurbakst


I påsken passer det godt å bake litt ekstra søt gjærbakst.
Denne søte gjærdeigen er god og lett å bake figurer med.
Deig til søt gjærbakst:
750 g hvetemel
50 g fersk gjær eller 1 pose tørrgjær
75 g sukker
5 dl lunken melk 37 grader
1 ts salt
125 g mykt smør
2 ts sitronessens eller kardemomme om du liker det best
*
Varm opp melken til fingervarm, ca. 37 g.
Rør ut gjæren i ca. 1 dl av melken.
Ha mel, sukker, salt og kardemomme eller sitronessens,
i en bakebolle eller i en kjøkkenmaskin.
Hell i melken og den utrørte gjæren.
Bland godt og elt i 5 minutter i kjøkkenmaskinen,
eller ca. 10 minutter for hånd.
Tilsett litt og litt av det myke smøret,
og elt i maskin 5 minutter til, og for hånd 10 minutter til.
Deigen skal bli jevn og glatt, ikke klissete.
Sett deigen til heving tildekket, på et lunt sted,
i ca. 1 time eller til den har dobblet størrelsen.
Nå er det bare og bake uttil påskekyllinger,
påskeharer, påskemus, eller andre figurer.
Deigen gir ca 24 stk figurer.
Hev figurene i ca 30 minutter, og pensel de med egg.
Stekes midt i ovnen ca. 12-15 min i forvarmet ovn 220 grader.
Avkjøl baksten på rist.
Dekorer den med melisglasur, når den er helt kald.
Frys dem gjerne, men da uten glasur.
tips: Se videosnutter på instagram eller fb på Grys Kjøkkenskriverier