Nå har jeg tilpasset møsbrømlefsa så de som ikke har takke kan steke den i stekepannen.
Synes du de blir små, er det jo bare å spise flere…
De små lefsene passer forresten yppelig og servere til kaffen!
Jeg har tatt utgangspunkt i oppskrifen fra boken vår Takkemat!
Mini møsbrømlefse i steke pannen
20 stk
2,5 dl kulturmelk
4 ss vann
2 ts hornsalt
1 ss lyst sirup
1 ss smeltet smør
1 dl fint rugmel
1 dl grovt sammalt hvete
4 dl hvetemel
byggmel til utbaking..
*
Møsbrøm
2,5 dl melk
125 g brunost
2 ss sukker
litt salt
1,5 ss maisennamel + litt kald vann
Tilbehør: rømme, sirup/sukker og smør
Du tenger et kjevle og ei stekepanne.
Bland sammen ingrediensene til lefsen i en kjøkkenmaskin. Deigen skal være litt klissete.
Del deigen i 20 emner, rull til boller, og trykk de litt flat.
Ha byggmel mellom og legg plast over emnene.
Kjevle ut til tynne runde lefser med byggmel.
Kjevle de ut så de blir ca. like store så stekepanna.
(Min stekepanne er ca 25 cm i diameter.)
Stek lefsene på over middels varm panne, lett på begge sider. (ca 30 sek på hver side, de skal jo stekes en gang til senere.)
Legg lefsene oppå hverandre, i et klede så de ikke blir tørre.
Lefsene kan lages i forkant og fryses.
Til møsbrømmen raspes all osten fint og røres ut i melken, under oppkoking.
Pass på og bruk ikke for varm plate. Når osten er smeltet, røres melet ut i kaldt vann.
Rør jevningen ned i den varme melken. Kok opp møsbømmen, mens det røres hele tiden. Rør i sukker og salt. La den småkoke noen minutter så den tykner. Møsbrømmen skal være omtrent like tykk som vaniljesaus.
Montering:
Varm stekepanna på middels varme.
Smør ca 2 ss med møsbrøm utover lefsen.
Legg lefsa i panna.
Legg på 1 ts smør, 1/2 ss rømme og 1/2 ss sirup i midten av lefsa.
Når smøret er smeltet er lefsa varm nok, brett da lefsa dobbelt.
Så brettes hvert hjørne inn mot midten. Så det ligner litt en konvolutt.
Ta lefsa over på en asjett med en stekespade.
Når lefsen skal spises, river man av et hjørne bretter det sammen og løfter opp og dypper i rømmefyllet som kalles søvvel… Dypp og spis biter av lefsa. Møsbrømlefse skal spises med hendene,
men du kan selvsagt bruke kniv og gaffel, om du vil.
Litt nytenkning – Møsbrømlefserull:
Synes du det blir for mye gris å spise den på den tradisjonelle måten?
Da kan den serveres som vist over!
Varm lefsen med litt møsbrøm på, rull den sammen og del den i to.
Server den med søvvel (møsbrøm, rømme og sirup blandet og varmet) i en liten skål ved siden av.
Litt andeledes utseende,
men det smaker like godt!