Oppskrifter på Møsbrømlefse fra Valnesfjord og glutenfri Møsbrømlefse er hentet fra boken vår TAKKEMAT!
Møsbrømlefse er tradisjonskost og lokalmat!
Alle har sine egne familieoppskrifter, detter er vår!
Oppskriften har og vært presantert i Dagbladet se her
Intervjuet Lefsa alle i Salten reiser hjem for se her
Møsbrømslefse fra Valnesfjord
Lefse
40 stk
1 liter kulturmelk
1 dl vann
2 ss hornsalt
2 ss lys sirup
2 ss smelta smør
250 g fin rugmel
250 g grov sammalt hvete
700 g hvetemel
+ litt byggmel til å bake ut
Bland sammen ingrediensene til lefsen i en kjøkkenmaskin. Deigen skal være litt klissete.
Del deigen i 40 emner, rull til boller, og trykk de litt flat.
Ha mel mellom og legg plast over emnene.
Kjevle ut til tylle runde lefser med byggmel. Stek lefsene på over middels varme, lett på begge sider.
Legg lefsene oppå hverandre, i et klede så de ikke blir tørre.
Lefsene kan lages i forkant og fryses.
Møsbrøm:
1 liter melk, eventuelt litt fløte
500 g brunost valgfri type, bruk gjerne gamle brunostskorper
6 ss sukker
1/2 ts salt
3 ss hvetemel/eller maisennamel (for glutenfri lefse),
jevnes i litt kaldt vann, så det ikke blir klumper.
Til møsbrømmen raspes all osten fint og røres ut i melken, under oppkoking.
Pass på og bruk ikke for varm plate. Når osten er smeltet, ristes melet ut i kaldt vann. Bruk et glass med lokk og rist til det er klumpfritt. Rør jevningen ned i den varme melken. Kok opp møsbømmen, mens det røres hele tiden. Rør i sukker og salt. La den småkoke noen minutter så den tykner. Møsbrømmen skal være omtrent like tykk som vaniljesaus.
Tilbehør, rømme, smør og sirup.
Montering:
Sett takka på middels varme.
Legg et bakepapir på takka og legg ei lefse oppå.
Smør en øse med møsbrøm utover lefsen.
Legg på 1 ts smør, 1 ss rømme og 1 ss sirup i midten av lefsa.
( Bildene er av en glutenfri møsbrømlefse 🙂
Når smøret er smeltet er lefsa varm nok, brett da lefsa dobbelt.
Så brettes hvert hjørne inn mot midten. Så det ligner litt en konvolutt.
Lefsa legges lett på et fat hvis man løfter opp bakepapiret, og lar lefsen gli over på fatet.
Null gris, enkelt og greit.
Når lefsen skal spises river man av et hjørne bretter det sammen og løfter opp og dypper i rømmefyllet som kalles søvvel… Dypp og spis biter av lefsa.
Vi som er oppvokst med dette spiser med fingrene, mens andre nok foretrekker kniv og gaffel.
Glutenfri møsbrømlefse:
Skal du servere glutenfri møsbrømlefse, bruker du oppskriften for glutenfri tynnlefse og jevner til møsbrømmen med maisennamel.
Glutenfri tynnlefse
10 stk
3 dl rømme
4 dl melk
4 ss sukker
1 ts hjortetakksalt
1 ts natron
1 ts bakepulver
0,5 ts salt
1 ss fiberhusk (for seigheten)
Ca 1 kg fint glutenfritt mel
+ glutenfritt mel til utbaking.
Bland alt godt sammen i en kjøkkenmaskin eller for hånd, og la det stå kaldt i mist 2 timer.
Del deigen i ti biter, rull til boller og trykk de flate.
Kjevle ut til tynne leiver som stekes på litt over middels varm takke, på begge sider.
(Skal de bukes som møsbømlefser, stekes de mindre.)
Legg de ferdigstekte lefsene på rist i et klede.
Bland sammen mykt margarin/smør, sukker og kanel.
Fukt leivene med vann, vent til de er myke og smør på smørblandingen.
Brettes sammen og skjæres opp i like biter.
(Bildet nedenfor er av en glutenfri møsbrømlefse)