Fersk hvetedeig smaker alltid godt,
Tips: Spis en, og frys eller gi bort den andre.
Hvetekranser med valnøtter:
150 g smør
2 dl brunt sukker
6 dl melk
1 egg
2 l hvetemel
50 g gjær +1/2 dl vann+ 1ss sukker
2 ts kanel
1 ts kardemomme
1 ts salt
20-30 halve valnøtter (andre nøtter kan brukes)
Rør ut gjæra i 1/2 dl fingervarmt vann og ha i 1 ss sukker.
La det stå til det har heve seg godt.
Smelt smøret, ha i melken og egget.
Rør til alt er blandet.
Hakk nøttene.
Har du hele kardemommer, må de renskes og knuses
Har du hele kardemommer, må de renskes og knuses
sammen med saltet i en mørtel.
Bland sukker, salt, krydder og mel.
Rør ut gjæra i melkeblandingen.
Bland/kna alt sammen i en mikser eller for hand, i minst 5 min.
La deigen heve til den er blitt dobbel i størrelse (1/2-1 t)
Del deigen i to og rull to lange pølser.
Sett de på bakepapirkledd bakeplate så det dammer en krans.
Bruk baksiden av en kniv og lag porsjonsstykker.
Eller klip rundt deigen så det dannes boller.
Heves til dobbel størrelse.
Stekes i forrvarmet ovn 200 g i ca 20 min.
Sånn ble den som jeg brukte baksiden av en kniv på.
Sånn ble den som jeg kleip rundt.
Lag melisglasur av melis og vann og ha over.
Skal den fryses, fryses den uten glasur.
Her er hvetekransen pyntet til adventskaffen.
Edelgran i midten,
melisglasur, sølvperler og mandelflak på toppen.