Bondebrød med flette:
3 dl surdeig (se her)
7,5 dl vann – fingervarmt
14 dl hvetemel
50 g gjær
2 ts salt
2 ss olje
Bland alt i en bakebolle.
Elt deigen i kjøkkenmaskinen i minst 5 minutter.
Knar du deigen for hånd, må den eltes i 10 minutter.
La deigen heve på et lunt sted,
i ca 1/2 time.
*
Ta deigen ut av bakebollen og del den i 2 store og to små deler.
Form de 2 store delene til 2 brød.
Del hver av de små deigbitene i 3,
rull de ut og lag fletter.
Pensel litt vann nederst på brødene,
og fest en flette rundt hvert brød.
La de heve i ca 40 minutter.
Klipp et kors midt i hvert brød.
Varm ovnen til 260 grader, sett inn brødene.
Senk temperaturen til 200 grader etter ca 10 minutter,
og stek de videre i 60-70 minutter.
Det skal høres hult ut, når du banker på de.
La de hvile i minst en time før de skjæres i.
De kan godt fryses, men de holder seg godt i en uke.