Lun rispudding – alternativ JULEKLASSIKER.
Lun rispudding med granateplesirup:
Til 4 personer
500 gram kald risengrynsgrøt (lag selv eller kjøp ferdig)
1 egg
0,5 desiliter hvetemel (eller glutenfritt)
2 spiseskjeer sukker
0,5 gram safran
1 spiseskje kokende vann
Skall av 1/2 sitron (kun det gule)
3 spiseskjeer mandelflak eller hakkede mandler
1 ss melis for å drysse over som pynt til slutt
*
Granateplesirup:
1 granateple (saften av)
4 ss sukker
*
Tilbehør:
1 granateple (frøene)
3 dl følte
*
Fremgangsmåte:
Rør sammen kald risgrøt, mel, sukker, og egg.
Ha safranen i et eggeglass og hell over 1 spiseskje kokende vann.
Rasp skallet av en halv sitron,
husk og vask sitronen først og rasp bare av det gule,
(det hvite smaker bittert).
Bland safranen og skallet i røra.
Hell røra i en ildfast form og strø over mandlene.
Stekes i forvarmet ovn 200 grader i ca 40 minutter,
rispuddingen skal være gylden.
Til granateplesirupen deles granateplet i to
og jusen presses ut på en sitruspresse.
Ha sukker og jus i en kasserolle
og kok det på svak varme til det tykner,
ca 10 minutter, pass på. Hell sirupen i en mugge.
(Er den blitt for tykk kan du røre inn 1-2 ss varmt vann.)
Rens det andre granateplet,
det gjøres lettest i en kumme med vann.
*
Pisk krem av fløten.
*
Dryss melis over rispuddingen før servering.
Server rispuddingen lun sammen med granateplesirupen,
granateplefrøene og den piskede kremen.
***
***
God romjul! 🙂