Søt gjærbakst:
1 sjokoladekringle,
24 kanelsnurrer,
16 boller med tranebær
og 1 hvetestang (klippestang)
*
2 kg hvetemel
300 g sukker
250 g smør
2 pk tørrgjær (100 g fersk)
2 ts kardemomme
1 ts salt
2 egg
1 liter lettmelk, vann eller helmelk
+
100 g smør
100 g sukker
1 ss kanel
+
100 g tranebær
+
100 g sjokolade
+
1 egg til pensling
Bland sammen mel, sukker, salt, kardemomme og tørrgjær.
Smelt smøret i en kasserolle og hell i melken.
La det bli fingervarmt, ta det av varmen og rør inn eggene.
Bland melkeblandingen i melet.
La det elte i en kjøkkenmaskin i 10 minutter.
Du kan også kna og elte for hand.
La deigen heve i ca 40 minutter, slå den ned og la den heve i
ca 40 minutter til eller til dobbel størrelse.
Ha litt mel på bakebordet og hell ut deigen.
Del den i to like deler.
Kjevel deigen ut så den blir avlang.
Rør 100 g smør, 1 ss kanel og 100 g sukker sammen.
Smør det utover deigen.
Rull den sammen på langs og del opp i en 20 cm bit og
del resten i 24 biter.
Legg de på bakepapirkledd stekebrett eller i papirformer.
Settes til heving, til dobbel størrelse.
Legg den 20 cm lange biten på et bakepapirkledd stekebrett,
Klipp den opp som vist over,
dra annenhver bit til venstre og annenhver til høyre.
Settes til heving, til dobbel størrelse.
Del den siste delen av deigen i to.
Kna inn 100 g tranebær og del i 16 biter.
Rull ut boller og sett de på bakepapirkledd stekebrett.
Settes til heving, til dobbel størrelse.
Kjevle den siste delen ut som vist og
stø på hakket sjokolade eller sjokoladepletter.
Rull sammen på langs og form deigen som en krans.
Legg den på bakepapirkledd stekebrett.
Settes til heving, til dobbel størrelse.
Pisk sammen et egg.
Når alt er hevet pensles egget på.
Stek kanelbollene midt forvarmet oven 200 grader i
ca 12 minutter, til de er gyldne.
Avkjøles på rist.
Stek sjokoladekransen midt forvarmet oven 200 grader i
ca 20 minutter, til den er gyldne.
Avkjøles på rist.
Stek hvetestangen midt forvarmet oven 200 grader i
ca 15 minutter, til de er gyldne.
Avkjøles på rist.
Stek bollene midt forvarmet oven 200 grader i
ca 12 minutter, til de er gyldne.
Avkjøles på rist.
Søt gjærbakst er fint å fryse.
Putt den i plastposer straks den er kald og frys den.
Når den skal tines, er det lurt å la den tine i romtemperatur.
Da kan den og varmes noen minutter i 200 grader.