Å lage prim selv er lurt, da får man brukt opp brunostrester og kan tilsette sin egen favorittsmak.
Husk å oppbevar all prim i kjøleskapet, så den ikke sukrer seg.
Prim med fløte, fra Brunostboka
250 g brunost (gjerne brunostrester)
2,5 dl fløte
0,5 -2 ss honning
Rasp opp brunosten eller del den i små biter.
Ha brunost og fløte i en kasserolle og la det smelte på middels varme.
Rør til brunosten er smeltet.
Smak til med honning og la det småkoke på svak varme,
til det tykner, ca. 20 minutter.
Sett kasserollen i kaldt vannbad, bruk gjerne vaskekummen,
og rør til den er blitt romtemperert.
Det tar fra 5 – 10 minutter.
Gjør du ikke dette, kan primen lett bli kornete.
Det er melkesukkeret (laktosen)som krystalliserer seg.
Ha primen i et glass med lokk og oppbevar den i kjøleskapet.
Prim med smak
Alle oppskriftene tar utgangspunkt i prim med fløte,
både mengde og fremgangsmåte.
Prim med chili og sjokolade
Mens primen ennå er varm tilsettes
1 ss chiliflak
Hakk opp
50 g mørk sjokolade og ha det i når primen er kald.
Prim med safran
0,5 g safran
Kok safranen i primen
Prim med flaksalt
0,5 ts + 0,5 ts falksalt
Tilsett 0,5 ts flaksalt mens primen er varm.
Rør det godt inn.
Strø 0,5 ts flaksalt over etter at primen er helt i glasset.
Juleprim
1 ts kanel
1 ts kardemomme
0,5 ts nellik
0,5 ts ingefær
Rør krydderet inn mens primen ennå er varm.
Sjokoladeprim
100 g melkesjokolade
Hakk opp sjokoladen og rør den i den varme primen.
Appelsinprim
Skall av 2 appelsiner
Rasp fint av skallet på to appelsiner, bare det oransje
og tilsett det i kald prim.