Flettede fastelavns boller fylt med syltetøy og krem.
Bolledeig (jeg bruker min grunndeig, bruk gjerne din):
24 stk
1 kg hvetemel
50 g fersk gjær eller 1 pose tørrgjær
100 g sukker
6,5 dl lunken melk 37 g
1 ts salt
150 g mykt smør
2 ts kardemomme
+ Fyll:
kremfløte
sylyetøy
melis
Varm opp melken til fingervarm, ca. 37 g.
Rør ut gjæren i ca. 1 dl av melken.
Ha mel, sukker, salt og kardemomme, i en bakebolle eller i en kjøkkenmaskin.
Hell i melken og den utrørte gjæren. Bland godt og elt i 5 minutter i kjøkkenmaskinen, eller ca. 10 minutter for hånd.
Tilsett litt og litt av det myke smøret, og elt i maskin 5 minutter til, og for hånd 10 minutter til.
Deigen skal bli jevn og glatt, ikke klissete.
Sett deigen til heving tildekket, på et lunt sted, i ca. 1 time eller til den har doblet størrelsen.
Del deigen i 24 deler, del hver del i 3 og rull ut tynne lengder. Flett og sett flettene sammen som en krans.
Settes på bakepapirkledde stekebrett og pensles med pisket egg.
Heses til dobbel størrele og stekes
midt i ovnen ca. 12-15 min., 200-220 g.
avkjøles på rist.
Del bollene i to, legg på sylyetøy og pisket krem på den nederste delen.
Legg på toppen og dryss på melis.
Tips: lag så mange flettekranser som du ønsker og lag vanlige boller av resten. Fine og fryse.