Mandelgodt x 3, litt sunnere marsipan og mandelsmør


Mandler er jo både godt og sunt og spise som de er,
men med litt flere ingredienser og litt tid, kan du lage den deiligste og litt sunnere konfekt.
Her er litt inspirasjon: daddelmarsipan og marsipan med agavesirup og appelsin, og så har jeg laget mandelsmør.
Daddelmarsipan:
Bruk dobbelt så mye mandler som dadler i volum
ca 10 dadler
og ca 200 g mandler
smak til med ca 2 ss kokossukker eller annen valgfri søtning.
Ta bort alle steinene i dadlene og kast de.
Kjør mandlene i en matblender til det er blitt et litt grovt mel. Tilsett dadlene og kjør blenderen til alt er blandet.
Smak til med søtning, jeg brukte kokossukker.
Kan du lage en kule av blandingen er den ferdig.
Er den for tørr kan du tilsette litt vann.
Sett dadelmarsipanen kaldt og tett til den skal brukes.
Marsipan med agavesirup og appelsin.
ca 200 g mandler
ca 5 ss agavesirup
finrevet skall (bare det oransje) av 1 appelsin
smak til med litt mere søtstoff som kokossukkker
(Jeg tilsatte 1 ss med safransirup, men bare for at jeg ville ha den litt gul.)
Kjør mandlene til et grovt mel i en matblender.
Tilsett agavesirup og appelsinskall. Kjør til det er blitt en god masse, litt klissete. Smak til med mere søtstoff vist du vil.
Sett massen kaldt og tett til den skal brukes.
Tips: du kan tilsette andre smaker enn appelsin.
vanilje, lakris, kakao osv.
Mandelsmør.
200 g mandler
litt rapsolje ca 2 ss
ca 1 ts mandolsalt
Kjør mandlene godt i en matblender.
Tilsett oljen og la det kjøre til det er blitt en flytende masse. Smak til med salt.
Tips. Vil du ha et ennå bedre mandelsmør kan du riste mandlene litt i en tørr stekepanne først. bare husk at de må avkjøles helt før de brukes.
Marsipanen kan formes til kuler, egg
eller andre fasonger.
Dyppes i smeltet 70 % mørk sjokolade og pyntes med kakestrø.
Husk at kakestrø kan inneholde gluten!
Oppbevar den pyntede marsipanen kaldt i tett boks.
Marsipanen holder seg godt en uke og kan fryses.
Tips: marsipanmassen er super å bruke i bakverk.