Eplesmør er eplemos som er blitt karamellisert.
Tilsett kanelstang, safran og rosiner så får du en hærlig blanding, som kan brukes som pålegg på vafler, til derssert, i bakverk (hvetekringle)
og som fyll i wienerbrød og terter.
Tips: Lag et stort glass nå og gjem det til jul.
8 gode (helst norske) epler
2 kanelstenger
en klype safran
2 dl eplejuice eller vann
3 ss store rosiner
Sukker etter smak, er eplene søte, trenger du ikke tilsette sukker.
(Husk at rosinene er søte)
Skrell eplene, fjern kjernehus og del de i biter.
Ha epler, kanelstang og safran i en kasserolle.
Hell over eplejuice og sett det til koking, på middels varme.
Kok eplene i ca 1 time rør av og til, og pass på så ikke eplemosen blir kokt tørr.
Når eplemosen begynner å feste seg i bunnen må det røres ofte, det er nå karamelliseringen skjer. Blir massen for tørr, kan det helles i litt mere veske.
Du bestemmer selv hvor mørt du vil ha eplesmøret.
Ha i rosinene og la de koke i de siste 10 minuttene.
Smak på eplesmøret om det er søtt nok, tilsett eventuelt sukker inntil 2 dl.
La eplesmøret koke videre til sukkertet er smeltet.
Tips: Kokes eplesmøret lenge enn en time, blir fargen mørkere, men da er det lurt å røre hele den siste tiden. Brent eplesmør er ikke godt!!
Hell eplesmøret på rene, nykokte glass.
Eplesmøret kan oppbevares i kjøleskapet i ca 10 dager.
Det kan hermetiseres for lengere oppbevaringstid link her.
Jeg pleier å fryse det, og tar det opp og setter det i kjøleskapet,
dagen før jeg skal bruke det.