Kjøttsuppe med bygg er kjempegod! 🙂
Kjøttsuppe med bygg
6 porsjoner
2 dl byggryn ( settes i vann over natten)
eller 3 dl middagsbygg (gullbrygg) lettkokte
1 kg oksekjøtt med bein (eks. skankekjøtt)
ca 1,5 l vann
2+1 gul løk
3 selleristenger
4 store gulrøtter
1 boks hermetisk tomat
3 dl frosne erter
2 ss smør
3 fedd hvitløk eller 1 kinesisk hvitløk
2 laubærblader
1 dl hakket fersk persille
eller 2 ss tørket persille
2 laubærblader
salt og pepper
+ rømme og hakket persille
NB! Skal det brukes hele byggryn, må de settes i vann minst 12 timer.
Brukes det gullbygg eller lignede lettkokt bygg, trenger de ikke å bløtlegges.
Legg kjøttet i en stor gryte, dekk det med vann ca 1,5 l.
Kok opp kjøttet og la det koke i ca 15 minutter, på god varme.
Skum det godt av, så kraften blir blank.
Skrell og del opp gulrøtter, 2 av løkene og stangselleri.
Legg det i gryta og la det småkoke, under lokk sammen med kjøttet, i ca 1,5 t.
Ha i hermetisk tomat, bygg, persille og laubærblad.
Kok alt videre på svak varme under lokk i ca 1,5 t,
til kjøttet er mørt og byggen er kokt.
Rør litt av og til, byggen kan legge seg i bunnen av gryta og svi.
Rens og hakk opp den siste løken og hvitløken.
Stek det i smøret på svak varme, til det er blankt.
Ta kjøttet opp og del det i biter.
Ha kjøttbiter, den stekte løken og erteren i suppa.
La alt få et oppkok.
Smak til suppen med salt og grovmalt pepper.
Suppen skal være litt tykk og fyldig.
Server kjøttsuppen varm, med litt rømme og hakkt persille.