Ikke knadd brød med rug


b1

Ikke knadd brød – no knead bread eller eltefritt brød. Det finnes utallige oppskrifter og mange youtube snutter, så bare søk og få inspirasjon.
Her er mitt ikke knadde brød med hvetemel og grov rug.

b2

400 g hvetemel
100 g grov rug
1/2 ts tørrgjær
1,5 ts salt
4 dl kaldt vann
+ 1 litt stor bakebolle, plastfilm, bakepapir, litt mer mel og ei jerngryte med lokk.

Rør sammen, hvetemel, rugmel, gjær og salt i en bolle.
Hell i kaldt vann, og rør til alt er godt blandet.
Dekk bollen med plast, og sett den bort i 12 – 24 timer.

b3Skal du ha ferskt brød til helgefrokosten, lager du deigen ettermiddagen før.

b4Når deigen har stått i 12-24 timer, Heller du den ut på et bakepair som er strødd med mel. Brett den sammen mot midten, med en tresleiv.
b5

Når du har brettet det noen ganger mot midten, pass på at det er nok mel, så det blir lett og få ut av gryten når det er stekt.
Legg over kummen og la det heve i 2 timer.
Etter ca 1 time og 30 minutter, sett jerngryten med lokket på en rist, nederst i stekeovnen. Sett ovnen  på 250 grader.

b6

Etter ca 30 minutter, tas gryten ut av ovnen.
Vår forsiktig, den er veldig varm, bruk tykke grytekluter, og sett gryta på et gryteunderlag. Ta av lokket og legg brødet i gryta, sett på lokket igjen.
Sett gryta med brødet inn i ovnen igjen.
Stek brødet i ca 30 minutter, ta av lokket, senk temperaturen til 220 grader,
og stek videre i ca 15 minutter.
b7Hell brødet ut av gryta, og la det avkjøles litt før du skjærer i det.
b9Brødet blir kjempegodt! Det holder seg godt i et par dager, vist det ikke blir oppspist med det samme……

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.