Fransk løksuppe:
4 personer
ca 0,8 kg gul løk
1-2 ss smør
2 ss olivenolje
4 fedd hvitløk
2 ss hvetemel
safen av 1/2 siton
1,5 l kjøttkraft eller buljong
1 eggeglass med cognac
salt og grovmalt pepper
+
8 halve skiver brød
2 ss olivenolje
200 g revet ost
Skrell og del opp løken i skiver.
Ha 2 ss olje og 1 ss smør i en tykkbunnet gryte.
La det smelte sammen og tilsett løken.
Ta av lokket og rør. Løken skal nå være myk.
Tilsett hakket hvitløk, 1/2 ts salt og grovmalt pepper.
Føles det tørt tilsettes 1 ss smør til.
Rør ofte mens løken surres og brunes.
Husk og skrap nederst så det ikke svir.
Bruk ei sleiv som er butt i enden.
Etter ca 30-40 minutter er løken blitt gylden,
tilsett melet og sitronsaften.
Rør godt og tilsett kraften og cognac.
La suppen trekke under lokk i 50 minutter,
rør av og til.
Smak til med mer salt og pepper om du synes den trenger det….
Mens suppen trekker lager du ostebrødet.
Smør litt olivenolje på brødskivene, og legg de med
den oljete flaten ned på et stekebrett.
Strø over osten og stek skivene i
forvarmet oven til osten er smeltet og gylden.
***
Hell varm suppe i suppeboller og legg ostebrød på toppen.