Et stort godt surdeigsbrød,
det krever tålmodighet og masse tid,
men er vært det!
Oppskrift på surdeig finner du her!
Surdeigsbrød:
2 dl surdeig
5 dl vann (benk varmt ca 20 g)
2 dl rugmel
2 dl sammalt hvete
2 ss honning
1 ts salt
1 ss olje
8-9 dl hvetemel
Hell surdeigen i en bakebolle,
rør inn vann, honning og olje.
Ha i det grove melet,
og rør til sist inn hvetemelet.
Elt deigen smidig den skal være god å ta i, ikke klissete.
Elt deigen i 10-15 minutter for hånd,
eller 5-8 minutter i maskin.
Rull deigen sammen og legg den tilbake i bakebollen.
Legg over litt plastfilm og et klede.
Sett den til heving på et lunt sted.
Så er det bare å vente til deigen er blitt dobbelt så stor…..
Hos meg tok det litt mer enn seks timer.
Settes deigen litt kaldere, kan den heves over natten.
Ta deigen ut av bakebollen, og kna i litt til mel,
vist den er blitt litt klissete.
Form deigen til et rundt brød.
Legg brødet på en lett smurt bakeplate.
Du kan bruke bakepapir vist du vil.
Legg et fuktig klede over brødet,
og vent igjen til det er blitt dobbelt så stort.
Nå tok det ca 4 timer.
Dryss litt rugmel over brødet.
Kutt det i rutemønster på toppen med en skarp kniv.
Brødet stekes i forvarmet ovn 250 grader,
sett brødet i nedre del av ovnen.
Sprut litt vann inn i bunnen av ovnen 2-3 ss (for å få litt damp).
Skru ned ovnen til 200 grader og stek brødet i ca 1 time.
Til det høres hult ut, når du banker på det.
La gjerne brødet hvile under en håndduk til neste dag.
Vent iallfall 2 timer før du skjærer i det.
Brødet holder seg godt i flere dager.