Surdeig


Surdeig brukes istedenfor eller i tillegg til gjær,
men også for å få et mer smakfullt og holdbart brød.
Jeg har laget to forskjellige surdeiger.
Surdeig 1 som må mates minst de første 4 dagene.
Surdeig 2 som bare må røres i 2 ganger daglig.
 Surdeig 1:
2 dl rugmel
2 dl vann
 Hell vann og rugmel i et glass,
rør godt så alt er blandet.
La glasset stå med lokket av i et par timer.
Sett på lokket.
Oppbevar glasset på kjøkkenbenken,
 eller en annen lun plass.
**
 Dag 2:
Bland surdeigen godt.
Dag 3:
tilsett 1 dl vann
og 1 dl rugmel.
Bland godt og sett på lokket.
*
Dag 4:
tilsett 0,5 dl vann
og 0,5 dl rugmel.
Bland godt og sett på lokket.
*
Har ikke deigen begynt å boble/syde…
gjentas dag 4 i et par dager til.
 Etter 5 dager så min deig sånn ut.
Den luktet syrlig.
*
Oppbevar den ferdige deigen i kjøleskapet,
 til den skal brukes.
*
Sett den på benken et par timer før den skal brukes.
La det være minst 2 dl igjen,
og mat den videre som dag 3.
*******
 Surdeig 2:
6 dl kaldt vann
50 g rugmel
200 g sammalt hvete
250 g hvetemel
 Hell alt i et glass og bland godt,
Hell i vannet først så er det lettere å blande.
La deigen stå uten lokk i ca 2 timer.
Sett på lokket og la deigen stå på et lunt sted.
Rør i deigen to ganger daglig.
Pass på så alt blir blandet.
*
Etter noen dager fra 4-8…
Begynner deigen å boble/syde.

Dag 4

Dag 5.
Nå kan deigen brukes.
Den luktet veldig syrlig…
*
Brukes det ikke av deigen på 3 dager må noe tas ut og kastes,
og den må mates med tilsvarende vann og mel.
Eks. Kast 2 dl, tilsett 1 dl vann og 1 dl mel.
***
Eller du kan sette den i kjøleskapet i opptil 14 dager.
Da må du kaste 1/3, og mate den tilsvarende.
Skal den brukes, må den stå på kjøkkenbenken i minst to timer før bruk.
*
Får du ikke surdeigen til å boble/syde?
Kast den og prøv på nytt
Mat den oftere
Pass på at den står lunt nok, (på kjøkkenbenken minst 20 grader)
*
Det finnes mange oppskrifter i bøker, blader og på nettet.
*
Når du skal bake av surdeigen må du beregne veldig god tid…
Så bak når du allikevel skal være hjemme.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

10 tanker om “Surdeig