Surdeig brukes istedenfor eller i tillegg til gjær,
men også for å få et mer smakfullt og holdbart brød.
Jeg har laget to forskjellige surdeiger.
men også for å få et mer smakfullt og holdbart brød.
Jeg har laget to forskjellige surdeiger.
Surdeig 1 som må mates minst de første 4 dagene.
Surdeig 1:
2 dl rugmel
2 dl vann
Hell vann og rugmel i et glass,
rør godt så alt er blandet.
La glasset stå med lokket av i et par timer.
Sett på lokket.
Oppbevar glasset på kjøkkenbenken,
eller en annen lun plass.
**
Dag 2:
Bland surdeigen godt.
Dag 3:
tilsett 1 dl vann
og 1 dl rugmel.
Bland godt og sett på lokket.
*
Dag 4:
tilsett 0,5 dl vann
og 0,5 dl rugmel.
Bland godt og sett på lokket.
*
Har ikke deigen begynt å boble/syde…
gjentas dag 4 i et par dager til.
Etter 5 dager så min deig sånn ut.
Den luktet syrlig.
*
Oppbevar den ferdige deigen i kjøleskapet,
til den skal brukes.
*
Sett den på benken et par timer før den skal brukes.
La det være minst 2 dl igjen,
og mat den videre som dag 3.
*******
Surdeig 2:
6 dl kaldt vann
50 g rugmel
200 g sammalt hvete
250 g hvetemel
Hell alt i et glass og bland godt,
Hell i vannet først så er det lettere å blande.
La deigen stå uten lokk i ca 2 timer.
Sett på lokket og la deigen stå på et lunt sted.
Rør i deigen to ganger daglig.
Pass på så alt blir blandet.
*
Etter noen dager fra 4-8…
Begynner deigen å boble/syde.
Dag 4
Dag 5.
Nå kan deigen brukes.
Den luktet veldig syrlig…
*
Brukes det ikke av deigen på 3 dager må noe tas ut og kastes,
og den må mates med tilsvarende vann og mel.
Eks. Kast 2 dl, tilsett 1 dl vann og 1 dl mel.
***
Eller du kan sette den i kjøleskapet i opptil 14 dager.
Da må du kaste 1/3, og mate den tilsvarende.
Skal den brukes, må den stå på kjøkkenbenken i minst to timer før bruk.
*
Får du ikke surdeigen til å boble/syde?
Kast den og prøv på nytt
Mat den oftere
Pass på at den står lunt nok, (på kjøkkenbenken minst 20 grader)
*
Det finnes mange oppskrifter i bøker, blader og på nettet.
*
Når du skal bake av surdeigen må du beregne veldig god tid…
Så bak når du allikevel skal være hjemme.
Tilbakelinking Bondebrød med flette | Grys kjøkkenskriverier
Tilbakelinking Surdeigsbrød | Grys kjøkkenskriverier
Hei! Jeg tenkte å prøve meg på surdeigen din. Når deigen er ferdig og klar til bruk, hva gjør jeg da? Stekes i ovnen? *flauoveråspørre….
Beklager at jeg ikke har svart… så spørsmålet først nå.
Du bruker litt av surdeigen isteden for gjær. Se på denne oppskriften: http://gryskjokkenskriverier.blogspot.no/2013/01/surdeigsbrd.html
Takk for god og detaljert forklaring og bilder. Har ei venninne som etterlyste oppskrift på surdeig, så det var mdit i blinken 🙂
Har fulgt med i bloggen din over lang tid, den ligger i blogglisten min, så jeg ikke går glipp av nye matforslag.
Fortsett sånn, du gleder og inspirerer mange 🙂
Her er det fantastisk klar vintervær i dag,
klem Antje
Takk for koselig tilbakemelding! Glad for at du lar deg inspirere!
Klem tilbake! 🙂
Hei Gry. Jeg er innom bloggen din flere ganger i uken. Du inspirerer meg veldig. Jeg har prøvd surdeig 3 ganger før uten hell. Nå skal jeg gjøre et forsøk til takket være deg. Ha en nydelig dag. Klem fra Jeanette
Så flott at du blir inspirert! Det gleder meg! Lykke til med surdeigen, og nydelig dag til deg og! Klem tilbake! 🙂
Hei igjen.
Du er helt "i min gate" for tiden når det gjelder mattanker : )
Chalotte russe fikk jeg ikke tid til.
Karamell pudding håper jeg forsatt å få laget snarest. den ble heller ikke laget i julen.
Så var det surdeigen, har leeenge hatt lyst å lage det. Så håper også det blir snart…
Nå har jeg en solskinnskake i ovnen, med fersk appelsinjuice, hakket mørk sjokolade og raspet marsipan ( julerester ) i røren.
Solskinnskake med julerester høres bra ut! Da får du liksom bakt ut jula og ønsket sola velkommen ! 🙂