Kraft/fond av kalkunskrog:
rester og skroget av en kalkun
3-4 løk
litt purre
1 paprika
2-3 laubærblader
1 ts hel pepper
1-2 ts salt
vann
*
du kan også tilsette andre grønnsaker
som gulrot, selleri
Legg kalkunskrog og rester av kalkun
i en stor kasserolle.
Del skroget litt opp.
Legg i grovt oppdelt løk, grønsaker og krydder.
Hell over vann så det dekker.
Kok under lokk i ca 2 timer.
Til alt er løsnet fra beinet.
Ta ut bein og rester…
Sil kraften.
Du kan nå avkjøle kraften
og fryse den i begre,
eller koke den inn,
og redusert til halve mengden.
Sett den kaldt til dagen etter,
og frys den i ca 2 dl porsjoner.
Da har du deilig fond,
som kan brukes til supper og sauser.
Jeg fikk 7 poser av 2 dl fond.
***
Tips: du kan fryse ned skrog/bein av kylling,
og når du har 3-4 kyllingskrog koker du kraft
av dem, på samme måte.
Hei! Hvordan bruker du fond i saus mtp blandingsforhold. Når jeg bruker fond eller buljongterninger, så skal de blandes inn i en halv liter vann per fond pakke eller terning, Bruker du din kraftfond som om den skulle vært "utblandet" ?
Vist jeg lager saus sper jeg jevning med ren fond, tilsetter litt fløte og eventuelt vin.
Lager jeg suppe sper jeg fonden ut (vann/vin/melk/fløte/hermetisk tomat etc.) til passe smak etter hvor kraftig og salt fonden er.
Det er bare å prøve/smake seg frem. 🙂
Takk for flott tips, smaker akkurat nå på en fantastisk fond som skal inn i kjøleskapet til i morra 🙂