Gammelsalta sei/Rødsei


 Gammelsalta sei med nypotet, gulrotstuing og bacon,
 er tradisjonsmat på sitt beste! 🙂

 Gammelsalta sei eller Rødsei, er lagt til tørrsalting,
 ubløgget i tønner, i mins 2 år, før de tilberedes og spises.
Før var det helt vanlig, og en del av selvbergingen langs kysten.
Nå i dag er det en delikatesse, i allfall her i Salten!
 Fisken deles opp i serveringsstykker, og vannes ut i et døgn.
Beregn 150 – 200 g per person.
 Kok opp vann, ha i fisken og la den småkoke/trekke i 15-20 min.
Smak på fisken, er den for salt kokes den opp i et nytt vann.
 Serveres med bacon og god potet, gjerne mandel.
 Gulrotstuing er også et soleklart tilbehør.
Kokte gulrøtter blandes i hvitsaus, smak til med salt og pepper.
Fisken er litt tørr, men den skal være sånn! 
En delikatesse fra Salten, som ikke å gå i glemmeboken!


2 tanker om “Gammelsalta sei/Rødsei

  • Eva

    Rødsei/gammelsei vekker barndomsminner fra Helgeland. Mamma lagde karrisaus til (hvitsaus m masse karri)HÆRLIG. Får ikke tak i sånn fisk i dag. Den seien vi brukte va ikke tørrsalta, den lå i saltlake i tønner, helst i 7 år, da va den bæst,sa min oldefar

Det er stengt for kommentarer.