Porchetta


Porchetta er en Italiensk ribberull som de tradisjonelt spiser i brød, som en sandwitch.
Porchetta er nydelig mat, og er en kjempefin måte og variere ribba på. Her er min variant.
Porchetta til ca 6 personer
2 kg ribbe
4 ts salt + litt til svoren
2 ts grovmalt pepper
1 stor bunt bladpersille
1 liten rød løk
2 kinesiske hvitløk eller 8 fedd
skall av 1 sitron
2 ts fenikkel
2 ts rosepepper
Hyssing + ei brødform
tilbehør:
Stekte poterer, julesalat (oppskrift her) og tyttebær.
Bein ut ribba. Strip opp svoren på den korte siden med en skarp kniv, pass på så du ikke skjærer helt ned i kjøttet.
Legg ribba med svoren ned mot bordet.
Del den i midt i, men ikke helt ned i svoren.
Poenget er at hele kjøttstykket skal være sammenhengende.
Del så hver av sidene og del de opp som vist.
Hakk persillen, løk og hvitløk fint.
Knus fenikkel og rosepepper i en mortell.
Rasp sitronskallet av en vasket sitron.
Bland alt + salt og pepper sammen.
Legg et godt lag med blandingen på alle sidene av kjøttet. Brett sammen, og rull sammen.
Knyt nå sammen rullen med hyssing.
Legg rullen ned i ei brødform, med svorsiden opp.
Gni svoren inn med salt og pepper.
Sett den nederst, på en rist i forvarmet ovn, 135 g.
til temperaturmåleren viser 80 g. etter ca 4,5 timer.
Sett varmen på 200 g, og flytt opp til midt i ovnen.
La den stå der i ca 15 minutter, til svoren blir sprø.
Ta den ut av ovnen, og la den hvile i ca 10 minutter.
Skjær porchettaen i skiver.
Server den med stekte poteter, julesalat, tyttebær og skyen/fettet som er i forma.
Jeg anbefaler deg å prøve dette en gang.