Takkemat ute – svele og mjukbrød/klappakake


 Under utstillingen til Hobby og husflidslauget vårt
 på Kulturdagan i Valnesfjord i år,
 stod jeg ute og stekte svele og mjukbrød/klappakake.
Det var ca -1 grad ute og jeg bakte og stekte i ca 4 timer.
Jeg holdt meg stort sett varm, men frøs på føttene.
Så midt råd til deg, vist du vil prøve det samme, er å ha ekstra varme sko.
Her er oppskriftene jeg brukte, de er store, så del de gjerne i to.
*
Svele:
5 egg
2 dl sukker
1 liter kefir
5 dl vann
 ca 1,5 liter hvetemel
1,5 ts natron
1,5 ts hornsalt
100 g smeltet margarin
1/2 ts salt
*
Rør sammen egg og sukker i en stor bolle,
 ha i en liter kulturmelk.
Hell 5 dl vann i kulturmelk kartongen og rist,
hell vannet i bollen.
Pisk inn mel, hornsalt, natron og salt.
Rør til sist inn det smeltede smøret.
Røra skal bli som en litt tykk vaffelrøre.
La den svelle litt før den stekes på takke.
Takka var på litt over middels varme.
Hell en øse med røre på takka
 og form den rund med undersiden av øsa.
Når den stivner oppå og det danner små hull,
 skal svela snus.
Legg de stekte svelene i stabel under kleder,
 så holder de seg varme.
*
Mjukbrød/klappakake:
1 l melk
50 g smeltet smør
50 g gjær
3 ss sirup
1 ts salt
5 dl fint rugmel
1,7 – 2 l hvetemel
2 ts hornsalt
+
ca 4 dl rugmel til utbaking
*
Rør ut gjæra i litt av vesken.
Ha lunken melk, smeltet smør og sirup
i en mikser. Rør inn rugmelet og gjæra.
Ha i hvetemel, salt og hornsalt.
Ha i ca 1,6 dl mel først og kjør maskinen i ca 5 minutter.
Er deigen klissete har du i litt og litt mer mel.
Deigen skal så vidt slippe bollen.
La deigen heve under plast og et klede på et lunt sted.
Skal den heve saktere settes den kaldt.
(Jeg satt min deig kl 7:00 og bakte den ut fra kl 10:00.)
 Bak ut bollestore emner med kjevle.
Bruk rugmel til utbaking.
Jeg brukte en voksduk for å kjevle på.
 Stek mjukbrød/klappakake på begge sider,
 til de får lys brune flekker.
 Legg de i stabel under kleder,
så de holder seg varme. 
Her er min arbeidsstasjon…
Fra høyre, deig til mjukbrød, svelerøre,
 takke med bakebord bak,
 med voksduk og kjevler.
Så et selvbetjeningsbord med sveler,
 mjukbrød, syltetøy, smør, sukker
 og brunost, servietter og pappfat.
*
Så da er det bare å forsyne seg.
Ekstra koselig er det å stå ute når det blir
 pyntet så fint.
Her har noen gode venner fra 
Hobby og husflidslauget gjort det 
 så stemningsfullt.
Det går fint å steke både sveler og
mjukbrød samtidig.
Bare bruk litt over middels varm takke.
*
Det var lurt med selvbetjening,
så kunne jeg konsentrere meg med baking og steking.

Legg igjen en kommentar

2 tanker om “Takkemat ute – svele og mjukbrød/klappakake