Rosegele


 Rosegele smakte jeg for første gang for over 15 år siden.
Min gode vennine Jorid, hadde med seg noen glass til meg, som hennes mor hadde laget.
Det smakte himmelskt! Noen år etter fant jeg en oppskrift i et ukeblad, 
som jeg tok vare på, og nå har jeg endelig laget rosegele selv! 🙂

 Rosegele:
1 liter rosenblader 
1 liter kokende vann
1 kg sukker
1 ts sitronsyre
1 flaske/pose med fruktpektin
 Plukk rosenblader fra usprøytede roser, gjerne fra egen hage!
Jeg har mange forskjellige roser, så jeg plukket litt av hvert, men holdt meg til de røde.
Litermålet skal være tettpakket av rosenblader.
 Hell bladene på et brett!
 Se etter at det bare er fine blader og skjær eller riv av den
innerste harde biten.
 Ha rosenbladene i en kumme, og hell 1 liter kokende vann over.
 La det stå og trekke i ca 1 time.
 Vannet trekker ut smak og farge fra rosene.
 Sil rosenbladene og vannet i en kasserolle.
 Press ut all vesken.
 Varm opp rosenvannet, ha i sukker, en teskje med sitronsyre
og fruktpektinen. Rør godt og la det koke i minst 5 minutter,
til alt sukkeret er smeltet. Ta geleprøven (se her)
 Skum godt av, så rosegeleen er helt klar.
 Kok de glassene som geleen skal oppbevares i.
Hell geleen i en mugge.
(Jeg har kjøpt glass på Kremerhuset, 1,25 dl og trengte 10 glass.)
 Hell deretter rosegeleen i glassene.
 Fyll de ganske fulle.
Sett på tette lokk.
Oppbevar rosegeleen mørkt og kaldt.
*
Jeg brukte den rosegeleen jeg fikk som fyll sammen med krem i en bryllupskake jeg laget.
Det smakte kjempegodt!
Ellers kan rosegele brukes til ost, is, desserter, 
som fyll i makroner og til vilt og kjøtt.
Vet du om fler ting den passer sammen med, blir jeg glad for tips! 🙂
*
Les mange gode tips om gelelaging her.

***


3 tanker om “Rosegele

  • Anonym

    Hei 🙂
    Så gøy å finne bloggen din !Og for en nydelig rosegele! Nå har jeg sittet og skrevet oppskrifter til den store gullmedaljen-tusen takk for at du deler 🙂 Her hos deg fant jeg så mye jeg vil prøve å lage,og slik du viser oppskriftene så flott og delikat,er jeg sikker på at jeg skal få til det meste 🙂
    Spessielt vegetar,en av mine ungdommer er veganer og nye oppskrifter er veldig kjekt for mor,og når jeg også får se hvordan det skal se ut,ja da er det toppen 🙂
    Er sikker på at dine barn er storfornøyd.
    Takk for at du deler.
    Beste hilsen fra Britt som er skikkelig imponert,så mye arbeid og så flott blogg du har 🙂

  • CuteEverything.com

    What a wonderful recipe! The color is soo pretty and I love all of your photos, you are a lovely artist. I loved the pitcher with the rose petals, sooo pretty! I wish I could taste rose jelly some day. Thank you for coming to my blog!

Det er stengt for kommentarer.