Ripsgele


Ripsgele er friskt, søtt og godt.
Jeg er så heldig å ha ei søster med masse ripsbusker.
I går plukket vi rips og laget gele.

Ripsgele:
2 dl vann pr kg rips
det lønner seg å ha i en del litt umodne rips og,
det hjelper å gjøre geleen stiv.
1 kg sukker for hver liter ferdigkokt saft.
(vi brukte 5 kg rips
1 l vann
3 kg sukker)
Kok rips og vann til det er mørt ca 1/2 t,
skumm av hele tiden.
Sil bort stilker og bær,
press ut så mye veske som mulig.
Sil deretter safta på nytt igjennom et klede.(kopphånduk)
Vi festet den fast på dørslaget med klesklyper.
La den renne godt av seg, ta deretter å vri,
 forsiktig så ikke noe grums kommer med.
Safta skal være så klar som mulig.
Mål opp safta og hell den i en ren kasserolle.
Hell nå 1 kg sukker i pr liter saft.
Kok opp og la det småkoke
 til det begynner å tykne.
 Ta geleprøven:
Hell litt på et fat og la det kjølne litt.
Trekk fingeren igjennom ripssaften.
 Den skal da ikke løpe sammen igjen,
gjør den ikke det må den koke litt til.
Hell geleen på rene varme glass,
 og skru godt igjen lokket.
Deilig ripsgele for å ha utover vinteren.
Oppbevares kaldt og mørkt.
Vil du pynte glassene litt ekstra, trykk her.

8 tanker om “Ripsgele

  • pepperkverna

    Så flott! Jeg vokste opp med ripsbusker i hagen og gele og saft på glass og flasker. Og ripsgele er jo bare fantastisk godt, og super å ha i sauser, desserter og til patè. Og din ser jo bare perfekt ut!! Den som hadde en ripsbuske du….! Hege

  • Siv

    Så deilig ut. Har planer om å gjøre det samme til helgen. Er kos med høsten og denne syltinga og saftinga.
    Du har ikke ei god oppskrift på råsaft og ??
    Har planer om å lage krøkebærsaft og ei saft med blandig av rips – solbær – bringebær og blåbær men har enda ikke funnet den perfekte oppskrifta
    Ha ei hærlig helg !!
    Klem fra Siv

  • Anonym

    Hei:) Tusen takk for fin oppskrift! plukket to kg bær.. fikk bare ut 4,5 dl saft… :/ hvor mye saft fikk du ut av denne oppskrifta?

    Mvh Elin fra møre

    • GryNoKa

      Vi plukket 5 kg rips og kokte det opp sammen med 1 liter vann. Av dette fikk vi 3 liter saft, som vi kokte opp igjen med 3 kg sukker. 🙂

  • Anonym

    Hei!
    Veldig fin blogg! Snublet inn her for di jeg har en hel kjele med godt kokt ripssaft som jeg ikke får stiv. Har redusert sukkermengden. Kan det være årsaken? Je gsyns jeg hadde bra med umodne bær i kjelen og har lyktes tidligere.

    Takknemelig for svar!

  • Anne

    Super god opskrift, som helt sikkert skal prøves her i vores hus 🙂 Jeg har selv en hjemmeside med opskrifter på http://www.madkampen.dk, hvor jeg håber det er OK jeg ligger din opskrift på med billede, når jeg har lavet den?

    Tak for en god side! 🙂

Det er stengt for kommentarer.