Kjøttkaker i brun saus


Kjøttkaker i brun saus tror vi jo at alle kan lage.
Min indiske vennine Viji ringte
og spurte meg:
 hvordan lager man norske kjøttkaker?
  Hun fant ingen oppskrift,
og hun hadde til og med lett på bloggen min.
Så her er min oppskrift.
 Kjøttkaker:
( 6 personer)
800 g kjøttdeig
1 1/2  ts salt
1/2 ts pepper
2 egg
2 ss potetmel
2 ss hvetemel
3 dl melk
4 ss havregryn
( min morfar hadde alltid i havregryn i sine gode saftige kjøtkaker)
liker/tåler du løk kan du tilsette 1/2 finhakket løk
Smør til steking.
 Rør kjøttdeigen først sammen med saltet,
tilsett så pepper, mel, potetmel, havregryn, egg og melk.
Rør, så alt er blandet.
Brun saus:
50 g smør
4 ss hvetemel
1 l vann
4 terninger med kjøttbuljong
salt og pepper
4 ss ketsjup
Smelt smøret i ei jerngryte,
ha i hvetemelet.
Rør hele tiden til jevningen blir brun.
Spe med vannet,
og rør sausen glatt.
Ha i ketsjup og buljongterninger,
smak til med litt salt og pepper.
Sett gryta til siden av platen.
Smelt smør i ei stekepanne.
Ta litt vann på en spiseskje og litt i den ene hånden.
Ta en stor spiseskje med kjøttdeig,
form kjøttkaka slik:
rull skjeen rundt kjøttdeigen i hånda.
 Stek kjøttkakene på middels varme
på begge sider, før de legges i sausen.
 Kok kjøttkakene i sausen på svak varme i ca 15 min.
 Serveres med kokte poteter, grønn erterstuing og gjerne tyttebær.

Legg igjen en kommentar

10 tanker om “Kjøttkaker i brun saus

  • bitte

    Når jeg lager kjøttkakene sløyfer jeg potetmel og bruker litt smør i selve deigen….
    Det blir som når man lager pannekaker – slipper mye stekefett 🙂

    Godt å se at flere bruker havregryn i farsen sin! 🙂

  • Eivind

    Her var det mange ting jeg ikke helt var enige i, men de fleste handler om "jeg ville ikke gjort det slik". Så det er og blir jo en meningssak, slik matlaging jo alltid er.
    (En kokkekamerat sa til meg en gang: Det er flere veier til en deilig Baba Savarin, men bare en vei til en perfekt Creme Brulee).

    1,5 teskje salt i en kjøpedeig er VELDIG drastisk (iflg. bildet er kjøttdeigen en klassisk norsk kjøpedeig)! Salt er som kjent ikke sunt i det hele tatt, i hvert fall ikke i store mengder. Riktig speeing og god nok røring bidrar like gjerne til at deigen "fester seg".

    Ellers synes jeg at du skulle sagt, om brunsausen, at man ikke skal ha altfor sterk varme. Det gjør nemlig at sausen blir mer brent enn "mørket". Dessuten kan det være greit å bruke litt ekstra smør/olje. Det fikser brenningen litt. Personlig bruner jeg heller ikke sauen så veldig mye. Ingrid Espelid nevnte for mange år siden at det kunne være litt ille for magen. Så jeg brukte, da jeg bodde i Norge, sukkerkulør (som egentlig ikke smaker sukker, bare så det er sagt). Her i Filippinene tilsetter jeg mørk Kikkoman av lavsalttypen. Fikser fargen veldig greit. I tillegg bruker jeg ikke tomatpurre, men et halvt glass rødvin av bordtypen.

    Videre så trekker jeg kjøttkakene i buljong, som jeg da senere bruker til å jevne ut sausen med. Jeg legger i kjøttkakene i selve brunsausen like før jeg serverer.
    Dette bare hvis jeg har nordmenn på besøk, for filippinerne generelt vil ha kakene og sausen hver for seg, noe jeg faktisk er enig i,

    Jeg synes også du klapper kakene litt vel mye sammen, nesten som om du steker karbonader/hamburgere, de kan bli litt tørre av det. Men som sagt i innledningen, det er jo en smakssak.

    Det hører også med at min filippinske kone simpelthen elsker NORSKE kjøttkaker, men ikke ertestuingen, som jeg lager fra bunn av selv.

    Jeg lover deg at din "samling" av ingredienser skal jeg prøve i dag. Jeg har tatt ut kjøttdeig fra fryseren allerede 🙂