Grunndeig for søt gjærbakst


Denne oppskriften laget jeg til et bilag for ukebladet Hjemmet før i år.

Grunndeig til søt gjærbakst:
1 kg hvetemel
50 g fersk gjær eller 1 pose tørrgjær
100 g sukker
6,5 dl lunken melk 37 g
1 ts salt
150 g mykt smør
2 ts kardemomme eller 2 ts sitronessens

Varm opp melken til fingervarm, ca. 37 g.
Rør ut gjæren i ca. 1 dl av melken.
Ha mel, sukker, salt og kardemomme eller sitronessens, i en bakebolle eller i en kjøkkenmaskin.
Hell i melken og den utrørte gjæren. Bland godt og elt i 5 minutter i kjøkkenmaskinen, eller ca. 10 minutter for hånd.
Tilsett litt og litt av det myke smøret, og elt i maskin 5 minutter til, og for hånd 10 minutter til.
Deigen skal bli jevn og glatt, ikke klissete.
Sett deigen til heving tildekket, på et lunt sted, i ca. 1 time eller til den har doblet størrelsen.

(Når man først skal bake gjærdeig, som er tidkrevende kan man like godt bake mye.
Du velger selv om du vil smaksette deigen med sitrondåper eller kardemomme,
jeg kommer bare med anbefalinger på oppskriftene nedenfor om hva jeg synes passer best.
Min mormor pleide alltid å ha sirtondråper i hvetebollene sine, de var himmelske og smeltet på tungen. Nå får vi ikke lengere kjøpe sitronolje på apoteket, så jeg bruker sitronessens, som fås kjøpt på dagligvarebutikker)

Denne deigen er nok til: 2 kranser/2 kringler
eller 32 småbakst 24 kanelsnurr med flette
halv deig 1 krans/1 flette eller 16 småbakst/12 kanelsnurr med flette
Eller bland så får du for eksempel 1 krans og 16 hveteknytter…….
Småbakst midt i ovnen ca. 12-15 min., 200-220 g
Kringler og lignende  nedre del av ovnen i ca. 40 min., 200 g