Butterdeig – smørdeig – Puff Pastery, Croissant


Butterdeig – kan selvfølgelig kjøpes ferdig, men orker du å bruke litt tid, og være tolmodig, så er det ikke så vanskelig.
Når du først har laget den, kan du lage blant annet wienerbrød, terter, innbakt kjøtt/fisk,
eller som jeg her crossiant.
Butterdeig
300 g hvetemel
2 store egg
litt salt
1 dl kald vann
250 g kaldt smør

Bland melet og salt i en foodprosessor, hell i vann og egg.
Arbeid deigen sammen i ca 5 minutter, og form deigen til en ball. Dekk deigen med plast, og legg den kaldt i mins 2 timer, eller gjerne over natten.
Del det kalde smøret i to på langd, kjevle det mellom to bakepapir, begynn med å trykke det flatt med et kjevle. Kjevle det til et rektangel. ca 16×38 cm. Legg det kaldt.

Ha mel på bakebordet og kjevle ut deigen avlang, til ca 60×20 cm.  Legg det kalde utkjevlede smørret i midten. Brett deigssidene inn for å dekke smøret.
Merk opp deigen i tre deler.
Brett nederste tredjedel opp, og den øverst deigen ned.
Snu deigen, og tett kantene ved å trykke ned med kjevlet.

Kjevle deigen ut til et rektangel ca 40×18. Merk deigen i tredjedeler. Brett nederste tredjedel opp og den øverst deigen ned. Snu deigen, og tett kantene ved å trykke ned med kjevlet. Dekk deigen med plast og legg den kaldt i en time.
Gjennta prpsessen tre gnage til. (Tilsammen skal deigen kjevles, brettes og avkjøles 4 ganger)
Nå er deigen klar til bruk.
Croissant: 225g i ca 12 minutter
En butterdeig
1 egg til pensling
Kjevle ut halve deigen til en rektangel ca 0,5 cm tykk.
Del opp deigen i avlange trekanter.
Ryll fra den brede delen mot spissen, bøy litt så crssiantene får en lett bue.
Legg de på et bakepapir og pensel de lett med egg.
Stekes midt i forvarmet ovn 225 g til de er gyldne.
Avkjøl croissantene på rist.
Spis de som de er, eller med syltetøy.
Tips: de smaker og godt fylt med ost og skinke.