Pepperkakehus – pynting og montering


 Jeg har bakt 4 pepperkakehus og pyntet de forskjellig.
 Du trenger:
pepperkakedeig (kjøpt eller hjemmelaget)
hvetemel
mal for å skjære ut deigen
(min er kjøpt på OBS i fjor, så samme hos Europris i år)
(nov 2012: jeg så de hos Biltema i år link)
 Kjevel ut deigen med hvetemel og legg den på et bakepapir.
Skjær ut delene rett på papiret.
Ta bort det som ikke skal være med.
Legg papiret med delene på ei bakeplate.
Stekes i forvarmet ovn 180 g, i ca 10 min.
Avkjøles i noen minutter før de legges flatt til de er helt kalde.
 Royal icing:
1 eggehvite
1/2 ts sitronsaft
3 dl melis
Ha eggehvite og sitronsaft i en kumme,
sikt i melisen.
Pisk de i en miksmaster til det er blitt en tykk blank masse.(5 min)
Test litt mellom to fingre, at massen holder sammen.
Ha massen i to poser, en med tynn tipp og en med tykkere.
 Hus 1: Icing  i pose med tynn tipp og sølvkuler.
 Dekorert og satt bort til å tørke over natten.
 Hus 2: Icing i pose med tykk tupp,
 og sukkertøy fra Nille.
 Dekoret og satt til  å tørke over natta..
 Hus 3: Icing i pose med tykk tupp,
hjemmelagede sukker hjerter, Operamints, små drops i pastell.
 Ferdig dekoret og satt til tørk…
 Hus 4: Icing i pose med tykk tupp, gelefrukter og annen sukker pynt,
kjøpt på turer i utlandet..
 Ferdigdekoret og satt til tørk.
 Dagen etter:
Smelt 3 dl sukker i ei stekepanne til det blir karamellfarget.
Pass på det er varmt!!
Hold det smeltet på ei plate med svak varme.
Legg frem de delene som skal sammen.
Begynn og dypp den ene siden av huset i sukkeret.
Lim det sammen med neste side.
 følg bildene, men husk det er varmt!
 Lim sammen taket, og sett det på med litt sukker under.
 Ta på litt ekstra sukker med ei tresleiv, om nødvendig.
Ta til sist og lim sammen pipa.
 
 Her er alle husene ferdig limt sammen.
 Ha  Icing over skjøtene.
 Strø til sist over litt melis.
 Hus 3.
 Hus 1.
 Hus 2.
Hus 4.

Husene har jeg brukt som dekorasjon i
kjøkkenvinduet mitt for Desember.(se her)

Tillegg. 13.12.11.
Alle delene lages det to av.


19 tanker om “Pepperkakehus – pynting og montering

  • Anonym

    Disse var kjempe fine!!!
    Jeg ser jo at vi har pyntet i feil rekkefølge:)
    Men vi er så utålmodige!! Det har som regel vært barna som pynter også her.
    Flott blogg du har!!
    mvh Hildegunn

  • Nikolai Hoftun

    Hvor er seig-kvinnene? Likestilling og spising mellom før….
    Tror ikke de tør å gi ut seigdamer med pupper som vanlige.
    De må være sure….!?
    Ser på reklamen at de spiser huet først, men jeg ville ha spist et annet sted.
    Hmm. Kanskje de burde ha seigmenn i terapitimer for å finne ut……
    Jeg ville ha spist mellom….bei

  • Savita

    Kjempesøt blogg du har! fant den på vg, å det passer kjempebra til meg som er student på 18 år å liker å bake for å få tiden til å gå! 🙂

  • Anonym

    Hva lager du icingen av? Jeg er så redd for å brenne meg på det varme sukkeret så jeg pleier å holde meg til melis og vann, noe som er elendig til å lime sammen pepperkakehus. Men hva gjør du med restene av sukkeret? Man kan vel ikke hive det ned i vasken, da det kan stivne i rørene.

  • Lisa Mari Egenes

    Veldig flott innlegg med mange gode ideer!
    Min mann og jeg lager pepperkakehus hvert år, har hatt det som en tradisjon på alle våre 11 årsdager. Vi har etterhvert blitt nokså flinke på det, men etter å ha lest din blogg (etter anbefaling fra VG) i går, fikk jeg mange nye tips!
    Best av alt likte jeg ditt råd om å dekorere før huset ble satt sammen, det funket strålende! Vi har i løpet av årene gitt om å bruke smeltet sukker som lim, og heller brukt limpistol (!), fordi det ble så mye frustrasjon når sukkeret stivnet for fort osv. Vi tok nmlig alltid på sukkeret med sleiv. Men ditt tips om å smelte sukkeret i ei bred panne og heller dyppe veggene pent i panna, funket optimalt!! Et tredje tips jeg fikk av bloggen din var å kjevle ut deigen rettpå bakepapiret, slik at det ikke ble noe frustrasjon med å flytte delene fra A til B.

    Så Tusen hjertelig takk for mange gode råd! Dukkehuset vi lagde i går ble så flott at vi ikke engang trengte å bruke melis for å dekke over skjøtene!

    Mvh Lisa Mari Egenes

  • GryNoKa

    Takk for søte kommentarer, det gleder meg om jeg kan gi noen gode råd.
    Vg! Tusen takk Magne! : )
    Anonym: Icing, det står i oppskriften Melis, eggehvite og sitronsaft. : )

Det er stengt for kommentarer.