Eplesmør med kanel, safran og rosiner


Eplesmør er eplemos som er blitt karamellisert.
Tilsett kanelstang, safran og rosiner så får du en hærlig blanding, som kan brukes som pålegg på vafler, til derssert, i bakverk (hvetekringle)
og som fyll i wienerbrød og terter.
Tips: Lag et stort glass nå og gjem det til jul.
8 gode (helst norske) epler
2 kanelstenger
en klype safran
2 dl eplejuice eller vann
3 ss store rosiner
Sukker etter smak, er eplene søte, trenger du ikke tilsette sukker.
(Husk at rosinene er søte)
Skrell eplene, fjern kjernehus og del de i biter.
Ha epler, kanelstang og safran i en kasserolle.
Hell over eplejuice og sett det til koking, på middels varme.
Kok eplene i ca 1 time rør av og til, og pass på så ikke eplemosen blir kokt tørr.
Når eplemosen begynner å feste seg i bunnen må det røres ofte, det er nå karamelliseringen skjer. Blir massen for tørr, kan det helles i litt mere veske.
Du bestemmer selv hvor mørt du vil ha eplesmøret.
Ha i rosinene og la de koke i de siste 10 minuttene.
Smak på eplesmøret om det er søtt nok, tilsett eventuelt sukker inntil 2 dl.
La eplesmøret koke videre til sukkertet er smeltet.
Tips: Kokes eplesmøret lenge enn en time, blir fargen mørkere, men da er det lurt å røre hele den siste tiden. Brent eplesmør er ikke godt!!
Hell eplesmøret på rene, nykokte glass.
Eplesmøret kan oppbevares i kjøleskapet i ca 10 dager.
Det kan hermetiseres for lengere oppbevaringstid link her.
Jeg pleier å fryse det, og tar det opp og setter det i kjøleskapet,
dagen før jeg skal bruke det.