Surdeig


Surdeig brukes istedenfor eller i tillegg til gjær,
men også for å få et mer smakfullt og holdbart brød.
Jeg har laget to forskjellige surdeiger.
Surdeig 1 som må mates minst de første 4 dagene.
Surdeig 2 som bare må røres i 2 ganger daglig.
 Surdeig 1:
2 dl rugmel
2 dl vann
 Hell vann og rugmel i et glass,
rør godt så alt er blandet.
La glasset stå med lokket av i et par timer.
Sett på lokket.
Oppbevar glasset på kjøkkenbenken,
 eller en annen lun plass.
**
 Dag 2:
Bland surdeigen godt.
Dag 3:
tilsett 1 dl vann
og 1 dl rugmel.
Bland godt og sett på lokket.
*
Dag 4:
tilsett 0,5 dl vann
og 0,5 dl rugmel.
Bland godt og sett på lokket.
*
Har ikke deigen begynt å boble/syde…
gjentas dag 4 i et par dager til.
 Etter 5 dager så min deig sånn ut.
Den luktet syrlig.
*
Oppbevar den ferdige deigen i kjøleskapet,
 til den skal brukes.
*
Sett den på benken et par timer før den skal brukes.
La det være minst 2 dl igjen,
og mat den videre som dag 3.
*******
 Surdeig 2:
6 dl kaldt vann
50 g rugmel
200 g sammalt hvete
250 g hvetemel
 Hell alt i et glass og bland godt,
Hell i vannet først så er det lettere å blande.
La deigen stå uten lokk i ca 2 timer.
Sett på lokket og la deigen stå på et lunt sted.
Rør i deigen to ganger daglig.
Pass på så alt blir blandet.
*
Etter noen dager fra 4-8…
Begynner deigen å boble/syde.

Dag 4

Dag 5.
Nå kan deigen brukes.
Den luktet veldig syrlig…
*
Brukes det ikke av deigen på 3 dager må noe tas ut og kastes,
og den må mates med tilsvarende vann og mel.
Eks. Kast 2 dl, tilsett 1 dl vann og 1 dl mel.
***
Eller du kan sette den i kjøleskapet i opptil 14 dager.
Da må du kaste 1/3, og mate den tilsvarende.
Skal den brukes, må den stå på kjøkkenbenken i minst to timer før bruk.
*
Får du ikke surdeigen til å boble/syde?
Kast den og prøv på nytt
Mat den oftere
Pass på at den står lunt nok, (på kjøkkenbenken minst 20 grader)
*
Det finnes mange oppskrifter i bøker, blader og på nettet.
*
Når du skal bake av surdeigen må du beregne veldig god tid…
Så bak når du allikevel skal være hjemme.


Legg igjen en kommentar til Antje Avbryt svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

10 tanker om “Surdeig